Published on

Industrie 4.0: de volgende stap in Industriële Innovatie

Authors
  • avatar
    Name
    Noah Lammertsma
    Twitter
Inhoudsopgave

Wat is industrie 4.0?

In de afgelopen 250 jaar hebben we verschillende industriële revoluties doorgemaakt. Het begon allemaal met de eerste industriële revolutie in 1764, toen de stoommachine werd geïntroduceerd. Deze technologie leidde tot de opkomst van de maakindustrie.

Industrie 2.0

De tweede industriële revolutie volgde in 1867 en bracht een overgang naar elektriciteit en staal als drijvende krachten achter de industriële vooruitgang, waardoor de afhankelijkheid van stoomtechnologie werd verminderd.

Industrie 3.0

De innovaties die voortkwamen uit deze revoluties leidden tot de derde industriële revolutie rond 1950, bekend als de automatiseringsrevolutie. In deze periode werden machines ontwikkeld die verschillende taken voor de mens konden uitvoeren, van het automatiseren van verpakkingsprocessen tot het volledig automatiseren van productielijnen.

De volgende stap

Vandaag de dag staan we aan de vooravond van de vierde industriële revolutie, ook wel Industrie 4.0 genoemd. Deze revolutie draait om de integratie van data en technologie in de productieprocessen.

  • Centrale vragen in deze nieuwe fase zijn:
  • Hoe kunnen we op de meest efficiënte manier data verzamelen?
  • Wat kan data betekenen voor onze productie?
  • Waar kunnen we kosten besparen op onze dure machines?
  • Hoe verbeteren we onze concurrentiepositie?

Data-analyse en connectiviteit

Industrie 4.0, of de 'connected factory', legt de nadruk op het gebruik van geavanceerde data-analysetechnieken en connectiviteit om productieprocessen te optimaliseren, kosten te verlagen en de concurrentiepositie te versterken. Deze vierde revolutie markeert een nieuwe stap in de voortdurende evolutie van industriële technologieën, waarbij de focus ligt op slimme en verbonden systemen die naadloos samenwerken om productieprocessen te verbeteren.

Industrie 4.0 en Datafan

Zoals eerder beschreven, is het cruciaal voor bedrijven om de overgang te maken van automatisering naar connectiviteit. Maar hoe doe je dat? Daar komt Datafan om de hoek kijken. Met onze expertise in Industrie 4.0 ondersteunen we u bij elke stap in dit proces, van sensing en data-opslag tot data-analyse en visualisatie.

Datafan helpt u bij het implementeren van deze nieuwe technieken en ontwikkelingen. Daarnaast bieden we advies voor specifieke vraagstukken over deze onderdelen. We begeleiden u graag en verbinden u met de data lakes1 waarin u opereert, zodat u optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden die Industrie 4.0 biedt.